Bromazepam

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Bromazepam

Počalji od Shone taj Sre Sep 05, 2007 1:15 pm

Bromazepam tablete
(bromazepam)


N05BA08

benzodiazepinski anksiolitik

Sastav:
Jedna tableta sadrži:
bromazepam....................1,5 mg, 3mg ili 6 mg
U hemijskom pogledu bromazepam je 7-bromo-1,3-dihidro-5-(2-piridinil)-1,4-benzodiazepin-2-on.


Dejstvo:
Bromazepam je benzodiazepinski anksiolitik i mišićni relaksans. Uklanja psihosomatske reakcije i stabilizuje neurovegetativni sistem. U manjim dozama smanjuje psihičku napetost, uklanja nemir, teskobu, a pri tome ne utiče na motornu aktivnost. U većim dozama ima sedativno i miorelaksantno delovanje, što je važno u tretiranju težih neurotskih i psihosomatskih poremećaja.

Indikacije:
- Emocionalni poremećaji: stanja napetosti i anksioznosti, nervoze, uznemirenosti, poremećaji sna

- Funkcionalne smetnje kardiovaskularnog, respiratornog, gastrointestinalnog i urogenitalnog sistema

- Psihogene smetnje (psihogene glavobolje, psihogene dermatoze, astma, gastrični i duodenalni ulkus, ulcerozni kolitis)

- Psihoneuroze, psihogene reakcije koje prate akutni i hronični alkoholizam.


Doziranje i način primene:
Doziranje je individualno. Prosečna doza za ambulantne pacijente je 1,5 mg do 3 mg, do 3 puta na dan. U težim oblicima bolesti, naročito kod hospitalizovanih bolesnika, daje se 6 mg do 12 mg, 2 do 3 puta na dan. Terapiju ambulantnih pacijenata treba započeti sa najnižom preporučenom dozom, koja se može po potrebi povećati do optimalnog delovanja. Prilikom dugotrajnog lečenja bromazepamom, terapiju ne treba naglo prekinuti, nego doze treba postepeno smanjivati.

Neželjena dejstva:
U osetljivih bolesnika, naročito kod većih doza, može se javiti blagi umor, pospanost i vrtoglavica, a povremeno slabost mišića i ataksija. Ove nuspojave mogu se izbeći prilagođavanjem doze. Bromazepam povećava efekat lekova koji takođe dejstvuju na centralni nervni sistem, kao npr.barbiturati, drugi trankvilizeri i anksiolitici, antidepresivi, inhibitori monoaminooksidaze. Dugotrajna terapija sa visokim dozama kod predisponiranih pacijenata može dovesti do zavisnosti.

Kontraindikacije:
Preosetljivost na benzodiazepine, Myasthenia gravis, glaukom, trudnoća (prvi i poslednji trimestar), dojenje, teška oštećenja jetre i bubrega i ozbiljna insuficijencija funkcije pluća.

Upozorenje:
Za vreme lečenja bromazepamom treba se uzdržavati od konzumiranja alkoholnih pića. Bromazepam treba naročito oprezno i postepeno uvoditi u lečenju starijih i oslabljenih bolesnika i bolesnika sa organskim promenama CNS. Između bromazepama i drugih lekova koji deluju na CNS (neuroleptici, antidepresivi, drugi trankvilizeri i hipnotici) postoji sinergizam, zato je u takvim kombinacijama potreban oprez.

Uticaj na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama:
Lek može uticati na psihofizičke sposobnosti, naročito ako se uzima sa alkoholom ili depresorima CNS. Lekar i farmaceut dužni su da upozore bolesnika da za vreme uzimanja bromazepama izbegava upravljanje motornim vozilom ili rukovanje mašinama.

Način izdavanja:
Lek se može izdavati samo uz lekarski recept

Shone
Admin
Admin

Broj poruka: 66
Godina: 32
Datum upisa: 01.09.2007

Pogledaj profil korisnika http://depresija.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu